Vi ønsker Inger Johanne velkommen!

Vår nyeste ansatte har hatt en spennende reise før hun kom til oss i Rime. I voksen alder begynte hun nemlig å studere juss – som hun hadde drømt om siden hun var tenåring.

Inger Johanne Heggdal rakk å bli 42 år før hun fikk jobb som advokatfullmektig. På spørsmål om hvordan de første ukene har vært, sier hun med et smil at det har vært både moro og fælt. 

– Det er mye som er ukjent, med nye rutiner og nye mennesker. Jeg vil jo vise meg fra min beste side og være flink, men det er umulig å være flink når man er fersk. Dette er ikke første gang jeg er ny i en jobb, men det er den desidert beste “ny jobb”-opplevelsen jeg har hatt.

Hun forteller at hun har blitt veldig godt mottatt av kollegene i Rime. 

– Alle som jobber her er sosiale, inkluderende og hyggelige mennesker. De er oppmerksomme på sin nye kollega, alle har hilst på meg og ønsket meg velkommen. I tillegg er de hjelpsomme – når jeg har spørsmål forklarer de godt og begrunner svarene de gir.

Livserfaring gir mange fordeler

Som nevnt innledningsvis, har Inger Johanne hatt en begivenhetsrik vei mot jussens verden. Fra sitt “forrige liv” har hun en master i ledelse, før hun som 38-åring begynte på master i rettsvitenskap. Da hun var 41 hadde hun fullført fem års studium på tre og et halvt år, inkludert ett års praksis i Jussbuss. Hva var det som lokket henne til jussen?

– Jeg har alltid villet bli advokat, og begynte på Universitetet i Oslo da jeg var 19 år. Den gangen var studiet lagt opp litt annerledes. Da var det store forelesningssaler og man måtte gjennom exphil og exfac, altså det som for den eldre garde er kjent som forberedende, før man fikk starte på studiet man ønsket. Det føltes fullstendig ubegripelig og alt for diffust, og det førte til at jeg sluttet etter ganske kort tid. 

Etter hvert fikk Inger Johanne barn, og da datteren ikke fikk plass i barnehage startet hun like så godt sin egen. Hun kom tidlig inn i IT-bransjen, hvor hun tilbrakte de neste 20 årene. Der startet hun som selger før hun steg i gradene til kundeansvarlig og prosjektleder, før det ble noen år som Service Level Manager. 

– Da kjente jeg at jeg var ferdig med IT, og heller ville jobbe med mennesker. Jeg tok en Executive Master of Management og fikk jobb som HR-direktør i et annet IT-selskap. Der var jeg i tre år, men underveis kjente jeg på at det er jo advokat jeg skal bli. Da selskapet skulle omstrukturere og jeg kunne ta en sluttpakke, gjorde jeg det. Og så begynte jeg på jussen. 

– Gir det deg noen fordeler å ha tatt en annen utdanning og ha hatt andre jobber som ikke er innen jussen? 

– Helt klart! Jeg har sittet på andre siden av bordet, og fordi jussen kan være ganske akademisk er det nyttig med praktisk erfaring for å se at loven ikke har alle svarene. De fleste nyutdannede jurister er faglig dyktige, men har kanskje lite praktisk livserfaring og har ikke selv kjent på situasjonen klienten er i. Når du er litt eldre får du gjerne større forståelse for at livet sjelden blir slik man planlegger.

Etter Jussbuss lærte hun også hvor vanskelig det kan være å orientere seg når man trenger juridisk bistand. 

– Jeg trodde alle i Norge hadde tilgang til juridisk bistand, men det er ikke tilfelle. Hvem som helst kan havne i en situasjon der de har behov for rettshjelp. Når man ikke har midler til å betale for den helt nødvendige hjelpen, forverrer det evnen til å håndtere situasjonen. Dette ser jeg spesielt godt nå som jeg jobber med konkurser. Det er når det går skikkelig dårlig selskapene trenger mest hjelp, men da er det ingen midler å betale hjelpen med. Da ser man godt hvor lett det er å tråkke feil. 

En fremtidig bostyrer?

At Inger Johanne har konkurs og finans som fagområde, er ikke helt tilfeldig. Hun har nemlig jobbet med svindel og pengekrav tidligere. Men hva var det som fikk henne til å søke jobb hos oss?

– Det Rime gjorde annerledes enn andre advokatfirmaer var at de brukte et rekrutteringsbyrå. Da er fordelen at alle kandidatene får en nøytral vurdering av en profesjonell rekrutterer. Det som gjør at jeg skiller meg ut er at jeg er 15-20 år eldre enn de andre søkerne, og egentlig har for mye erfaring for en fullmektigstilling. Men selv om erfaringen er nyttig, gjør ikke det alene meg til en god advokat – som alle andre nyutdannede må jeg starte i “lære” som advokatfullmektig.

I tillegg til konkurser har Inger Johanne begynt å sette seg inn i GDPR, og hun har jobbet mye med arbeidsrett tidligere. Både konkurs og GDPR er store fag å sette seg inn i, hvilket hun synes både er gøy og skummelt. Og det er nettopp den gode kombinasjonen av utfordringene og det sosiale hun mener har gitt henne den gode starten. 

– Jeg fikk fort mye ansvar, det synes jeg er veldig spennende. Og jeg har allerede fått følelsen av å ha egne saker, selv om det er noen andre som har ansvaret til slutt. Jeg får oppfølging og bistand når jeg trenger hjelp, og jeg opplever at jeg har kollegene mine i ryggen. Dette viser hvordan menneskene i Rime er, og hvilke selskapsverdier vi har. 

Selv om hun er nyansatt har Inger Johanne fremtidsplanene klare, og det er små sjanser for en tredje master. 

– Nå som jeg har kommet hit, er jeg veldig klar for å bli. Jeg ønsker å vokse i jobben, og det viktigste er å bli veldig god på det jeg gjør. I tillegg er jeg i den heldige situasjonen at jeg er gammel nok til å bli bostyrer, så det kan jo være et mål å strekke seg etter?